News Category 2078/07/24

आज साँझ अस्ताउँदो सूर्यलाई अर्घ दिइदै 

दैनिक समाचारदाता

आज साँझ अस्ताउँदो सूर्यलाई अर्घ दिइदै 

दैनिक समाचारदाता
राजविराज, २४ कात्तिक । 
    छठ पर्व धुमधामका साथ मनाउन सम्पूर्ण मधेशवासी अहिले उत्साह पूर्वक जुटेका छन् । चार दिवसीय छठ पर्व अन्तरगत आज साँझ अूताउँदो सूर्यलाई अर्घ दिइदै छ । 
    लक्ष्मी पूजाको चार दिनपछि अर्थात् कात्तिक शुक्ल पक्षको चौथी तिथिबाट यो पर्व विधिवत् रूपमा आरम्भ हुन्छ । 
    मंगलबार बिहानैदेखी घाट सरसफाई, सजावट तथा छठका लागि किनमेल गर्नेहरुको बजारमा घुँइचो देखिएको छ । यसका लागि चाहिने सामग्री हरियो तरकारी र फलफूल स्याउ, केरा, सुन्तला, पानी भएको नरिवल, भोगटे, उखु, हरियो बोडी, पानी सिङ्गडा, मूला, अदुवाको बोट पर्छन् । 
    पूजाका लागि व्रतालु एवं श्रद्धालुले बाँसका सामग्रीमा कोनिया, ढाकी र नाङ्लो पनि खरिद गर्ने गर्दछन् । पर्व मनाउने पोखरीको डिल, नहर र नदी किनारको सरसफाइ गर्दै आफ्ना लागि पूजास्थल सुरक्षित बनाउन थालेका छन् । घाटलाई आकर्षक एवं सजावट गर्न व्रतालुले लागि परेका छन् ।
    जिल्लास्थित विभिन्न ताल तलाउ, खोला लगायत जलाशयलाई सफा गरि ध्वजापातका र रंगबिरगिं बत्तिले बेहुली झै सिंगार्न ब्यस्त छन् । भक्तजनले जिल्लाको भगवती पोखरी, कल्टु पोखरी, तुरन्ती पोखरी, सप्तकोशी नदी लगायतका जलाशयलाई झकिझकाउ बनाउने तयारीलाई तिब्र बनाएका हुन् । 
    सूर्यको आराधना गरि मनाइने छठको दोश्रो दिन मंगलबार ब्रतालुले नुहाई धुवाई चोखो भएर खरना बिधी सुरु गरेका छन् । यस बिधी अन्तरगत ब्रतालुले विभिन्न जातको धानको चामल, गाईको दुध र सखर समिश्रण गरि खिर पकाउछन् ।
    राती यो परिकार ग्रहण गरेपछि ब्रतालु बुधबार दिनभर निरहार बस्छन् । सोही दिन सझिया घाट र भोली पल्ट बिहीबार बिहान उदाउँदो सूर्यलाई अर्घ दिएर जलाशयबाट घर फर्किएपछि मात्र खाने कुरा खान्छन् । 
    सोमबारदेखि सुरु भएको पर्वअन्तर्गत बुधबार साँझ अस्ताउँदो सूर्यलाई र बिहीबार बिहान उदाउँदो सूर्यलाई अघ्र्य दिएपछि सम्पन्न हुन्छ । यस पर्वमा ठकुवा, भुसुना, घ्यूमा तयार पारेका अन्य मिठाई पनि खाने गर्दछन् । 
    यो पर्वका लागि सरकारले बुधबार सार्वजनिक बिदा दिएको छ भने प्रदेश २ सरकारले बिहीबार पनि सार्वजनिक बिदा दिएको छ । 

प्रतिकृया दिनुहोस

ताजा अपडेट